No update since 4.0.3

Bugs in eFa 4
Post Reply
Citabria79
Posts: 22
Joined: 02 Mar 2019 17:04

No update since 4.0.3

Post by Citabria79 » 02 Feb 2021 21:35

Hi,

I might be doing something noobish, but when I select "Update Now" in the configuration menu not much seems to happen. When I do it at the shell, it mentions that no updates are available, which I find rather strange knowing that the interface is stating that my version is 4.0.3.

Loaded plugins: fastestmirror
Loading mirror speeds from cached hostfile
* base: centos.mirror.ate.info
* eFa4: dl5.efa-project.org
* epel: www.mirrorservice.org
* extras: distrib-coffee.ipsl.jussieu.fr
* updates: centos.mirror.ate.info
No packages marked for update

The reason I was looking for this update was because I have the issue with the virus scanner which is crashing: https://github.com/E-F-A/v4/issues/256

In the release notes of 4.0.4-5 there is mentioned "Remove yara rules from /var/lib/clamav", does this mean all files with file extension *.yara" in /var/lib/clamav are supposed to be removed?

User avatar
shawniverson
Posts: 3398
Joined: 13 Jan 2014 23:30
Location: Indianapolis, Indiana USA
Contact:

Re: No update since 4.0.3

Post by shawniverson » 02 Feb 2021 22:32

Replication appears to be down between the mirrors, I'll take a look tonight.

User avatar
shawniverson
Posts: 3398
Joined: 13 Jan 2014 23:30
Location: Indianapolis, Indiana USA
Contact:

Re: No update since 4.0.3

Post by shawniverson » 03 Feb 2021 12:01

Oh, and yes .yara

Citabria79
Posts: 22
Joined: 02 Mar 2019 17:04

Re: No update since 4.0.3

Post by Citabria79 » 03 Feb 2021 12:29

Ok, now I get the packages indeed:

Resolving Dependencies
--> Running transaction check
---> Package MailScanner.noarch 0:5.3.4-3.eFa.el7 will be updated
---> Package MailScanner.noarch 0:5.4.1-1.eFa.el7 will be an update
---> Package MailWatch.noarch 1:1.2.15-4.eFa.el7 will be updated
---> Package MailWatch.noarch 1:1.2.16-1.eFa.el7 will be an update
---> Package clamav-unofficial-sigs.noarch 1:7.2.0-1.eFa.el7 will be updated
---> Package clamav-unofficial-sigs.noarch 1:7.2.2-1.eFa.el7 will be an update
---> Package eFa.noarch 1:4.0.3-14.eFa.el7 will be updated
---> Package eFa.noarch 1:4.0.4-5.eFa.el7 will be an update
---> Package postfix_eFa.x86_64 2:3.4.8-1.eFa.el7 will be updated
---> Package postfix_eFa.x86_64 2:3.5.9-1.eFa.el7 will be an update
--> Finished Dependency Resolution

Thanks

fperciot
Posts: 7
Joined: 19 Feb 2019 20:35

Re: No update since 4.0.3

Post by fperciot » 04 Feb 2021 08:23

Hello,
I'm facing the same issue.
After a little digging, I found out that the repo that the update process are trying to reach are no longer accesible.

Here are the results of a yum update (within the shell) :

Code: Select all

Loaded plugins: fastestmirror, langpacks
Loading mirror speeds from cached hostfile
 * base: centos.crazyfrogs.org
 * eFa4-Testing: dl.efa-project.org
 * epel: ftp.icm.edu.pl
 * extras: centos.crazyfrogs.org
 * updates: centos.crazyfrogs.org
http://centos.crazyfrogs.org/7.8.2003/os/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
To address this issue please refer to the below wiki article

https://wiki.centos.org/yum-errors

If above article doesn't help to resolve this issue please use https://bugs.centos.org/.

http://centos.quelquesmots.fr/7.8.2003/os/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://miroir.univ-paris13.fr/centos/7.8.2003/os/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://centos.mirrors.proxad.net/7.8.2003/os/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://mir01.syntis.net/CentOS/7.8.2003/os/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://distrib-coffee.ipsl.jussieu.fr/pub/linux/centos/7.8.2003/os/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://miroir.univ-lorraine.fr/centos/7.8.2003/os/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://mirror.plusserver.com/centos/7.8.2003/os/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://centos.mirror.ate.info/7.8.2003/os/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://mirroir.wptheme.fr/centos/7.8.2003/os/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTPS Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://centos.crazyfrogs.org/7.8.2003/extras/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://centos.quelquesmots.fr/7.8.2003/extras/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://miroir.univ-paris13.fr/centos/7.8.2003/extras/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://fr2.rpmfind.net/linux/centos/7.8.2003/extras/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://centos.mirrors.proxad.net/7.8.2003/extras/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://ftp.rezopole.net/centos/7.8.2003/extras/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://mirrors.standaloneinstaller.com/centos/7.8.2003/extras/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://ftp.pasteur.fr/mirrors/CentOS/7.8.2003/extras/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://miroir.univ-lorraine.fr/centos/7.8.2003/extras/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://centos.mirror.ate.info/7.8.2003/extras/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://centos.crazyfrogs.org/7.8.2003/updates/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://centos.quelquesmots.fr/7.8.2003/updates/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://miroir.univ-paris13.fr/centos/7.8.2003/updates/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://fr2.rpmfind.net/linux/centos/7.8.2003/updates/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://centos.mirrors.proxad.net/7.8.2003/updates/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://ftp.rezopole.net/centos/7.8.2003/updates/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://distrib-coffee.ipsl.jussieu.fr/pub/linux/centos/7.8.2003/updates/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://miroir.univ-lorraine.fr/centos/7.8.2003/updates/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://ftp.pasteur.fr/mirrors/CentOS/7.8.2003/updates/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
http://centos.mirror.ate.info/7.8.2003/updates/x86_64/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404 - Not Found
Trying other mirror.
No packages marked for update
When digging more, I found in the Readme file at http://ftp.rezopole.net/centos/7.8.2003/ :

Code: Select all

This directory (and version of CentOS) is deprecated.  For normal users,
you should use /7/ and not /7.8.2003/ in your path. Please see this FAQ
concerning the CentOS release scheme:

https://wiki.centos.org/FAQ/General

If you know what you are doing, and absolutely want to remain at the 7.8.2003
level, go to http://vault.centos.org/ for packages. 

Please keep in mind that 7.8.2003 no longer gets any updates, nor
any security fix's.
Am I missing something ?
Could you provide us (for the people facing the same problem) with a workaround in order to upgrade our 4.0.3 version of EFA please ?
Thanks in advance,
Regards

User avatar
shawniverson
Posts: 3398
Joined: 13 Jan 2014 23:30
Location: Indianapolis, Indiana USA
Contact:

Re: No update since 4.0.3

Post by shawniverson » 04 Feb 2021 12:19

Code: Select all

yum clean all
yum update
Usually fixes these kind of issues.

Although you may also need to peek into /etc/yum.conf.d and check that you are using just /7/ for your CentOS repos.

fperciot
Posts: 7
Joined: 19 Feb 2019 20:35

Re: No update since 4.0.3

Post by fperciot » 04 Feb 2021 15:52

Re,
Thanks for the tip.
This helped me with the system packages : I was able to update the system
Meanwhile, I'm still stuck with the 4.0.3 release :

Code: Select all

--------------------------------------------------------------
---        Welcome to the eFa Configuration program        ---
---               https://www.efa-project.org              ---
--------------------------------------------------------------


You are currently running eFa-4.0.3.

Please choose an option:

0) Logout from ssh                    9)  MariaDB Recovery
1) Shell                              10) Apache Settings
2) Reboot system                      11) Virus Settings
3) Halt system                        12) System Restore
4) IP Settings                        13) Update Now
5) Tunables                           14) Maintenance Mode
6) MailWatch Settings                 15) Let's Encrypt
7) Mail Settings                      16) DKIM and DMARC
8) Spam Settings                      17) Webmin
                                      18) Fail2Ban
[eFa] : 13

Update now, are you sure? (y/N): y
Loaded plugins: fastestmirror, langpacks
Loading mirror speeds from cached hostfile
 * base: ftp.pasteur.fr
 * eFa4-Testing: dl.efa-project.org
 * epel: fr2.rpmfind.net
 * extras: mirror.plusserver.com
 * updates: ftp.rezopole.net
No packages marked for update
Press [Enter] key to continue...
Any clue ?
Thanks in advance,
Regards

User avatar
pdwalker
Posts: 1383
Joined: 18 Mar 2015 09:16

Re: No update since 4.0.3

Post by pdwalker » 18 Feb 2021 10:54

Do you have the file /etc/yum.repos.d/eFa4.repo?

If so, does it match this?

Code: Select all

[eFa4]
name=eFa-Project
baseurl=https://dl.efa-project.org/rpm/eFa4/x86_64
mirrorlist=https://dl.efa-project.org/rpm/eFa4/mirrors-eFa
failovermethod=priority
enabled=1
what's the result of the following command:

Code: Select all

yum list |grep ^eFa

fperciot
Posts: 7
Joined: 19 Feb 2019 20:35

Re: No update since 4.0.3

Post by fperciot » 18 Feb 2021 12:47

Here is what I have :

Code: Select all

[root@efa antispam]# yum list |grep ^eFa
eFa.noarch                               1:4.0.4-9.eFa.el7             @eFa4-Testing
eFa-base.x86_64                          1:4.0.0-1.eFa.el7             @eFa4-Testing
eFa.x86_64                               1:4.0.2-19.eFa.el7            eFa4-Testing
eFa-base.noarch                          1:4.0.0-1.eFa.el7             eFa4-Testing
eFa-debuginfo.x86_64                     1:4.0.2-19.eFa.el7            eFa4-Testing
And :

Code: Select all

[root@efa antispam]# yum list installed|grep ^eFa
eFa.noarch                          1:4.0.4-9.eFa.el7              @eFa4-Testing
eFa-base.x86_64                     1:4.0.0-1.eFa.el7              @eFa4-Testing
But you must know that my eFa has upgraded itself few days ago (without any tweak from me).

I've just added the repo you gave in your reply (because I didn't have the file you mentionned).
I did yum update followed by yum upgrade :

Code: Select all

[root@efa antispam]# yum update
Loaded plugins: fastestmirror, langpacks
Loading mirror speeds from cached hostfile
 * base: centos.crazyfrogs.org
 * eFa4: dl6.efa-project.org
 * eFa4-Testing: dl2.efa-project.org
 * epel: mirrors.up.pt
 * extras: centos.crazyfrogs.org
 * updates: centos.crazyfrogs.org
No packages marked for update
[root@efa antispam]# yum upgrade
Loaded plugins: fastestmirror, langpacks
Loading mirror speeds from cached hostfile
 * base: centos.crazyfrogs.org
 * eFa4: dl6.efa-project.org
 * eFa4-Testing: dl2.efa-project.org
 * epel: mirror.nl.leaseweb.net
 * extras: centos.crazyfrogs.org
 * updates: centos.crazyfrogs.org
No packages marked for update
And now :

Code: Select all

[root@efa antispam]# yum list |grep ^eFa
eFa.noarch                               1:4.0.4-9.eFa.el7             @eFa4-Testing
eFa-base.x86_64                          1:4.0.0-1.eFa.el7             @eFa4-Testing
eFa.x86_64                               1:4.0.2-19.eFa.el7            eFa4
eFa-base.noarch                          1:4.0.0-1.eFa.el7             eFa4
eFa-debuginfo.x86_64                     1:4.0.2-19.eFa.el7            eFa4
I presume my eFa is up to date, nop ?
Last edited by fperciot on 18 Feb 2021 13:42, edited 2 times in total.

User avatar
shawniverson
Posts: 3398
Joined: 13 Jan 2014 23:30
Location: Indianapolis, Indiana USA
Contact:

Re: No update since 4.0.3

Post by shawniverson » 18 Feb 2021 13:41

Yeah you are up to date. You can ignore the x86-64 packages. I'm thinking the version in /eFa/eFa-Version needs bumped. I'll double check that.

fperciot
Posts: 7
Joined: 19 Feb 2019 20:35

Re: No update since 4.0.3

Post by fperciot » 18 Feb 2021 13:43

Great.
Thanks for the time and effort you spend to help me.
Regards

Post Reply