Spam getting through even if it has been marked as spam

General eFa discussion
tentaclefi
Posts: 21
Joined: 12 Nov 2016 07:11

Re: Spam getting through even if it has been marked as spam

Post by tentaclefi » 13 Mar 2020 01:10

Hi,

This is the output.

Code: Select all

[root@mailscanner-in ~]# spamassassin -D --lint 2>&1 | grep bayes:
Mar 13 03:06:14.228 [15197] dbg: bayes: learner_new self=Mail::SpamAssassin::Plugin::Bayes=HASH(0x54ce4c8), bayes_store_module=Mail::SpamAssassin::BayesStore::DBM
Mar 13 03:06:14.236 [15197] dbg: bayes: learner_new: got store=Mail::SpamAssassin::BayesStore::DBM=HASH(0x61e6828)
Mar 13 03:06:14.236 [15197] dbg: bayes: no dbs present, cannot tie DB R/O: /root/.spamassassin/bayes_toks
Mar 13 03:06:14.241 [15197] dbg: bayes: no dbs present, cannot tie DB R/O: /root/.spamassassin/bayes_toks
There's rule hits though.

Maillog doesn't give me any hints of bayes :(
Attachments
Screenshot 2020-03-13 at 9.09.04.png
Screenshot 2020-03-13 at 9.09.04.png (469.25 KiB) Viewed 355 times

henk
Posts: 457
Joined: 14 Dec 2015 22:16
Location: Netherlands
Contact:

Re: Spam getting through even if it has been marked as spam

Post by henk » 13 Mar 2020 08:44

dbg: bayes: no dbs present, cannot tie DB R/O: /root/.spamassassin/bayes_toks
Just google on the error message.

Code: Select all

spamassassin -D --lint 2>&1 | grep bayes
Must be something like this.

Code: Select all

 
Mar 13 09:38:04.667 [26178] dbg: config: fixed relative path: /var/lib/spamassassin/3.004004/updates_spamassassin_org/23_bayes.cf
Mar 13 09:38:04.668 [26178] dbg: config: using "/var/lib/spamassassin/3.004004/updates_spamassassin_org/23_bayes.cf" for included file
Mar 13 09:38:04.668 [26178] dbg: config: read file /var/lib/spamassassin/3.004004/updates_spamassassin_org/23_bayes.cf
Mar 13 09:38:05.520 [26178] dbg: bayes: learner_new self=Mail::SpamAssassin::Plugin::Bayes=HASH(0x5953aa0), bayes_store_module=Mail::SpamAssassin::BayesStore::SQL
Mar 13 09:38:05.529 [26178] dbg: bayes: using username: postfix
Mar 13 09:38:05.529 [26178] dbg: bayes: learner_new: got store=Mail::SpamAssassin::BayesStore::SQL=HASH(0x609ac20)
Mar 13 09:38:05.544 [26178] dbg: bayes: database connection established
Mar 13 09:38:05.545 [26178] dbg: bayes: found bayes db version 3
Mar 13 09:38:05.545 [26178] dbg: bayes: Using userid: 3
Mar 13 09:38:05.590 [26178] dbg: bayes: corpus size: nspam = 23260, nham = 14087
Mar 13 09:38:05.592 [26178] dbg: bayes: tokenized body: 120 tokens
Mar 13 09:38:05.592 [26178] dbg: bayes: tokenized uri: 0 tokens
Mar 13 09:38:05.592 [26178] dbg: bayes: tokenized invisible: 0 tokens
Mar 13 09:38:05.593 [26178] dbg: bayes: tokenized header: 14 tokens
Mar 13 09:38:05.594 [26178] dbg: bayes: tok_get_all: token count: 20
Mar 13 09:38:05.595 [26178] dbg: bayes: score = 0.512017780185575
Mar 13 09:38:05.597 [26178] dbg: bayes: DB expiry: tokens in DB: 149728, Expiry max size: 150000, Oldest atime: 1560712202, Newest atime: 1584088685, Last expire: 1582827919, Current time: 1584088685
Mar 13 09:38:06.025 [26178] dbg: timing: total 1747 ms - init: 1273 (72.8%), b_tie_ro: 16 (0.9%), parse: 1.10 (0.1%), extract_message_metadata: 5 (0.3%), get_uri_detail_list: 2.7 (0.2%), tests_pri_-1000: 9 (0.5%), compile_gen: 152 (8.7%), compile_eval: 28 (1.6%), tests_pri_-950: 7 (0.4%), tests_pri_-900: 7 (0.4%), tests_pri_-100: 16 (0.9%), check_bayes: 9 (0.5%), b_tokenize: 3.4 (0.2%), b_tok_get_all: 0.74 (0.0%), b_comp_prob: 0.23 (0.0%), b_tok_touch_all: 1.60 (0.1%), b_finish: 1.53 (0.1%), tests_pri_-90: 9 (0.5%), tests_pri_0: 298 (17.1%), tests_pri_10: 7 (0.4%), tests_pri_20: 7 (0.4%), tests_pri_30: 7 (0.4%), tests_pri_500: 89 (5.1%), tests_pri_1000: 7 (0.4%)
[

vondess
Posts: 2
Joined: 01 May 2020 09:03

Re: Spam getting through even if it has been marked as spam

Post by vondess » 04 May 2020 15:22

It sometimes happens with me as well. Spam mails are getting through the filter without any proper reason for it. Does anybody know what can cause it? And how to eliminate it? I would need to know what additional actions I should take. I am from https://postcodefinder.net/england/ location. Is there anybody from my area here to have a look at my settings? Thanks a lot.

tentaclefi
Posts: 21
Joined: 12 Nov 2016 07:11

Re: Spam getting through even if it has been marked as spam

Post by tentaclefi » 15 May 2020 03:01

I just reinstalled the appliance (4.0.2) from scratch and it has been working well ever since.

Not like a real solution but saved endless hours of googling around :)

Post Reply