Search found 463 matches

by henk
04 Jul 2020 12:03
Forum: 4.x Bugs
Topic: getting anacron about missing lib
Replies: 2
Views: 173

Re: getting anacron about missing lib

There's some massive maintenance going on on the Fedora (epel) repos's.

just take a look :https://status.fedoraproject.org/
and a nice nagios status map https://nagios-external.fedoraproject.o ... p?host=all

Had some issues updating, but the only thing you need is patience ;)
by henk
01 Jul 2020 09:01
Forum: Feature Requests
Topic: The future of eFa (poll)
Replies: 8
Views: 411

Re: The future of eFa (poll)

Agree 100%.
by henk
18 Jun 2020 08:30
Forum: Discussion
Topic: Lots of BUG: soft lockup emails
Replies: 6
Views: 333

Re: Lots of BUG: soft lockup emails

Are the details in these emails worth posting here for diagnosis? No. it's not related to eFa in any way. Google on the message and it will clear things up. Generally, it's a lack of resources on the real host ( The VM is on an "over committed" host with insufficient RAM, CPU, or disk throughput to...
by henk
16 Jun 2020 14:34
Forum: 4.x Bugs
Topic: Quarantine report sent in hours not specified in cron
Replies: 1
Views: 110

Re: Quarantine report sent in hours not specified in cron

For daily cron jobs take a look in /etc/cron.daily

Managed by anacron: /etc/anacrontab
by henk
16 Jun 2020 14:22
Forum: Discussion
Topic: Best method to deploy new EFA v4
Replies: 10
Views: 412

Re: Best method to deploy new EFA v4

There's a simple basic test script to check DNS . viewtopic.php?t=3032
by henk
15 Jun 2020 09:27
Forum: Discussion
Topic: Best method to deploy new EFA v4
Replies: 10
Views: 412

Re: Best method to deploy new EFA v4

Hi MattS,

As you did provide minimal details...

Since you are not able to download the GeoIP2 lite database, did you check DNS (Unbound) after the initial install?


(I've done several Efa4 kickstart installations, with the CentOS-7-x86_64-Minimal-1908.iso, without issues.)
by henk
31 May 2020 22:59
Forum: 4.x Bugs
Topic: razor2 report failed
Replies: 6
Views: 1270

Re: razor2 report failed

What do you mean with ' not about solution' :?:
Please do not add non info to a post.
by henk
31 May 2020 07:39
Forum: 4.x Bugs
Topic: razor2 report failed
Replies: 6
Views: 1270

Re: razor2 report failed

Have a look at this post. viewtopic.php?t=3856

Read the entire post and check the missing spamassassin symlink.
by henk
25 May 2020 13:34
Forum: Discussion
Topic: v3 to v4 upgrade notes
Replies: 11
Views: 1072

Re: v3 to v4 upgrade notes

The first things I check are: 1. Check if you can report + spam from within the Gui without errors. or from the commandline: su -c "/bin/cat /usr/share/doc/spamassassin-3.4.4.rc1/sample-spam.txt | razor-report -d --verbose" -s /bin/bash postfix 2. Selinux grep -irHn AVC /var/log/audit/audit.log You ...
by henk
21 May 2020 09:37
Forum: 4.x Bugs
Topic: DCC not answering
Replies: 21
Views: 1834

Re: DCC not answering

Hi arned, You did mention the install of eFa 4.0.2 on a fresh centOS 7 with 4 GB RAM. Can you explain how you added dcc.nova53.net ? Think about this: eFa 3.0.0.8 server that is running right now has the same public IP as the eFa server that is deployed. :doh: Got the feeling you need to learn some ...
by henk
20 May 2020 08:50
Forum: Discussion
Topic: URIBL_BLOCKED
Replies: 28
Views: 30647

Re: URIBL_BLOCKED

I'd say No.

It's mission impossible for Shawn to create a one size fits all solution, an additional option in the efa configure menu could solve this issue.

viewtopic.php?t=4297
by henk
20 May 2020 08:42
Forum: Discussion
Topic: v3 to v4 upgrade notes
Replies: 11
Views: 1072

Re: v3 to v4 upgrade notes

I really think you should think about upgrading your hardware, the ram at the very least

Agree 100% on that. Moving from v3 to v4 needs some extra resources.

No doubt about massive issues if you try to run v4 on 30GB HD and only 2.5G of memory, even if it's just for a home install.
by henk
20 May 2020 08:18
Forum: 4.x Bugs
Topic: Fresh install from ISO ... IUS-RELEASE.RPM location needs to be updated
Replies: 5
Views: 354

Re: Fresh install from ISO ... IUS-RELEASE.RPM location needs to be updated

I Noticed you used /usr/src/eFa/build.bash kstesting thus using the eFa4-testing.repo and not the stable production mirror/rpm/eFa4/eFa4.repo Depending on what you want with this eFa install, you can switch to the stable prod eFa repo quite easy afterwards. https://forum.efa-project.org/viewtopic.ph...
by henk
11 May 2020 09:40
Forum: Discussion
Topic: v3 to v4 upgrade notes
Replies: 11
Views: 1072

Re: v3 to v4 upgrade notes

Hi pdwalker, agree on the Maxmind GeoIP docu, but there is a topic about that: https://forum.efa-project.org/viewtopic.php?t=4068 I also have a massive amount of customizations, so I use the conf.d directories as much as possible and leave the original configs to the default values. Since you have a...
by henk
10 May 2020 07:11
Forum: How-to
Topic: database components backup/export/import to new EFA?
Replies: 12
Views: 2680

Re: database components backup/export/import to new EFA?

If you build a new efa and just want a partial migration, just the black / whitelist and bayes V3 MYSQLPWD=$(grep MYSQLROOTPWD /etc/EFA-Config | sed -e 's/^.*://') mysqldump --user=root --password=$MYSQLPWD mailscanner blacklist > list.sql mysqldump --user=root --password=$MYSQLPWD mailscanner white...
by henk
04 May 2020 13:07
Forum: How-to
Topic: GeoIP not always tagging email
Replies: 25
Views: 5617

Re: GeoIP not always tagging email

bikertrash wrote:
04 May 2020 12:28
Alright... I just added this... sure hope it works.
It works! :dance:
I sort of doubt there a many people on this earth that hate spam as much as I do...
Earth is big, and there a still a lot of people without eFa not able to cut down on spam :think:
by henk
04 May 2020 07:24
Forum: How-to
Topic: GeoIP not always tagging email
Replies: 25
Views: 5617

Re: GeoIP not always tagging email

great thinking and works fine. :clap: This is far more flexible than the original solution.
I'll change my orginal post and include your example.
by henk
03 May 2020 12:46
Forum: How-to
Topic: GeoIP not always tagging email
Replies: 25
Views: 5617

Re: GeoIP not always tagging email

You need to post details.
The message-detail in the Gui is a good starter. ( a readable printscreen will do)
second using the wrong syntax in expressions is quite common.

Just noticed smyers119 is a lot faster than me. :shifty:
by henk
29 Apr 2020 12:42
Forum: How-to
Topic: GeoIP not always tagging email
Replies: 25
Views: 5617

Re: GeoIP not always tagging email

Hi Bikertrash The devil is always in the details. Did you carefully read? viewtopic.php?t=2659 Can you check: ll /etc/mail/spamassassin/ Should look something like this -rw-r--r--. 1 root root 2369 Nov 15 22:48 country.cf -rw-r--r--. 1 root root 3390 Dec 1 14:37 descriptions.cf -rw-r--r--. 1 root ro...
by henk
19 Apr 2020 08:51
Forum: 4.x Bugs
Topic: Update eFa-4.0.2-13 resolv.conf
Replies: 5
Views: 714

Update eFa-4.0.2-13 resolv.conf

I use Static DHCP on my LAN interface(s). The eFa DNS servers are defined in the -Pfsense- DHCP server entry for eFa. Any NetworkManager, with default configuration, in efa will pick up these DHCP settings just fine. After the upgrade to eFa-4.0.2-13.eFa.el7.x86_64.rpm I did reboot efa. After the re...
by henk
18 Apr 2020 14:41
Forum: 4.x Bugs
Topic: Update to 4.0.2
Replies: 24
Views: 1717

Re: Update to 4.0.2

After the upgrade today eFa-4.0.2-13.eFa.el7.x86_64.rpm MailScanner-5.3.1-1.eFa.3.rhel.noarch.rpm python2-josepy-1.3.0-2.el7.noarch.rpm I noticed that the following symbolic link was still missing: etc/MailScanner/spamassassin.conf mailscanner.cf The summary showed the following text: To update Mail...
by henk
30 Mar 2020 19:47
Forum: How-to
Topic: eFA4 - root pwd changed or?
Replies: 9
Views: 941

Re: eFA4 - root pwd changed or?

To allow root to login is what you call a really bad idea. idea :naughty: . You need to use your cli user and use sudo as Shwan mentioned. The rule is simple, never allow root access. :!: Use ssh or a tool great free tool like https://mobaxterm.mobatek.net/download.html to drop and drag files and in...
by henk
13 Mar 2020 08:44
Forum: Discussion
Topic: Spam getting through even if it has been marked as spam
Replies: 28
Views: 3520

Re: Spam getting through even if it has been marked as spam

dbg: bayes: no dbs present, cannot tie DB R/O: /root/.spamassassin/bayes_toks Just google on the error message. spamassassin -D --lint 2>&1 | grep bayes Must be something like this. Mar 13 09:38:04.667 [26178] dbg: config: fixed relative path: /var/lib/spamassassin/3.004004/updates_spamassassin_org...
by henk
12 Mar 2020 11:33
Forum: Discussion
Topic: Spam getting through even if it has been marked as spam
Replies: 28
Views: 3520

Re: Spam getting through even if it has been marked as spam

Checking the logs in /var/log is the first step I take when there is an issue. (Update the GEOPIP Db and Spamassasin Rule Descriptions via the Gui-> Tools and Links should work without errors.) Bayed needs a minimal number of spam and ham (200) to be able to do the job. To check if spamassasin is us...